Vilken hjälp finns att få?

Forskare arbetar intensivt med att förstå varför och hur myopi utvecklas men än så länge finns det dessvärre inget sätt att bota eller helt stoppa utvecklingen av synfelet. Det finns däremot sätt att bromsa och behandla synfelet.

Som du kanske redan vet är glasögon och kontaktlinser ett sätt att korrigera synfel, men dessa bromsar inte myopins utveckling. Det är viktigt att göra regelbundna synundersökningar hos en optiker för att kunna anpassa styrkan på glasögon eller linser då barnet kommer behöva mer styrka i takt med att myopin utvecklas. 

Idag finns det även alternativ som kan bromsa utvecklingen av myopin och ögats tillväxt, både i form av glasögon, olika typer av kontaktlinser och medicinska ögondroppar (alla alternativ finns dock inte i Sverige ännu). Dessa behandlingar kan inte bota synfelet eller avbryta utvecklingen helt, men de bromsar takten av myopins utveckling. 

Kontakta din optiker för mer information, eller läs mer om CooperVisions mjuka myopibromsande kontaktlinser MiSight® här.