Om myopi
Forskning visar att utomhuslek inte bara bjuder på frisk luft och en chans att röra på sig, det förebygger även risken att barn drabbas av myopi, eller närsynthet. Myopi är ett vanligt förekommande synfel som innebär att synen blir suddig på nära håll, ett problem som ökar lavinartat i stora delar av världen. Och det är barn och unga som drabbas hårdast eftersom synfelet vanligtvis debuterar under barndomen och utvecklas gradvis så länge ögat växer.
– Genom att uppmana dina barn att spendera mer tid utomhus kan du som förälder hjälpa till att bromsa utvecklingen av myopi. Sportlovet är ett bra tillfälle att ta vara på den lediga tiden och skaffa sig goda fritidsvanor genom att ge sig ut i dagsljuset. Förutom att ögonen mår bra finns det ju flera andra hälsofördelar av att komma ut och leka loss, säger Martin Lingvall, legitimerad optiker.
Enligt studier beräknas hälften av jordens befolkning vara närsynta år 2050. Man tror att det beror på att vi spenderar alltmer tid inomhus med blicken på nära håll, inte sällan framför våra smartphones. Genom att minska den totala tiden med fokus på nära avstånd, oavsett om det handlar om digitala skärmar, böcker eller läxläsning, löper barn som spenderar minst 90 minuter per dag utomhus mindre risk att drabbas av myopi tidigt i livet. Varför vet vi inte, men naturliga ljusnivåer och det faktum att ögat tillåts vila på objekt på längre avstånd sägs spela en viktig roll. Att få barn att slita sig från skärmen och gå ut och leka kanske inte alltid är det lättaste, men det hjälper att ha en plan redo med roliga utomhuslekar.
Optikern tipsar: 5 myopi-bekämpande utomhusaktiviteter under sportlovet:
Kurragömma utomhus
En klassiker som inte behöver detaljerade instruktioner. Att spendera tid utomhus i dagsljus är nyttigt för ditt barns syn. Genom att leka kurragömma får barnen dessutom öva på att växla fokus på objekt på olika avstånd!
Strandlekar
För den med spring i benen är stranden, även under vintern, det ultimata utflyktsmålet. Lek jage eller plaska i vattenbrynet, samla snäckor och stenar – möjligheterna är oändliga. Att spendera sportlovet på en plats med storslagna vyer som når ända bort till horisonten är ett bra sätt för barn att fokusera på objekt på längre avstånd. Det är ett skönt och nyttigt avbrott från närarbetet framför skärmen eller skolböckerna.
Låtsas att det är sommarlov
Att sportlovet infaller under vinterhalvåret behöver inte betyda att favoritaktiviteterna under årets varmaste månader inte går att genomföra. Spela fotboll i snöblandat regn, vinterbada eller ta med barnen ut i skogen för korvgrillning och varm choklad. Så länge ni klär er efter väder är möjligheterna oändliga. Låt nedräkningen till sommarlovet börja redan nu!
Skattjakt
En skattjakt som aktivitet kanske kräver lite mer pyssel och planering, men vi lovar att den kommer få dina barn att ge sig ut i naturen och glömma bort skärmen en stund. Ambitionsnivå och eventuella priser bestämmer du själv, om du har flera barn kanske syskonen till och med kan få göra en åt varandra? Med en karta över trädgården eller parken, ledtrådar utplacerade under resans gång och en skattkista fylld med guld (eller kanske snarare en chokladpeng i guldomslag) är surfplattan ett minne blott – i alla fall för en stund.
Utebingo
Utebingo, eller naturbingo, är en lek som kan lekas om och om igen. Leken går ut på att varje barn får en bingobricka som de ska fylla genom att själva hitta saker som stämmer överens med det som brickans olika rutor visar. Kanske är det ett björklöv, en pinne som är lika stor som skon eller en kotte? Vill du som lekledare spara tid finns bingobrickor att ladda ner via olika hemsidor på nätet.
Bonustips: 20-20-20-regeln!
Skärmen är lättillgänglig, underhållande och underlättar vår vardag på många sätt. Men den ger oss också torra och trötta ögon. Ett enkelt och välbeprövat knep som är bra för våra ögon är 20-20-20-regeln: Ta en paus i 20 sekunder var 20:e minut och fokusera blicken på något som ligger 6 meter bort (20 feet).